Çarşaf Böreği Tarifi İçin Malzemeler
- 6 su bardağıun
- 1 çayılık süt
- 1/2 paketyaş maya
- 1 çay kaşığışeker
- 1 su bardağısıvı yağ
- 2 su bardağısu
- 1 tatlı kaşığıtuz (azaltıp arttırılabilir)
- 1 adetyumurta
- 2 yemek kaşığıeritilmiş tereyağı
- 4 adetpatates
- 200 gramkıyma (az yağlı)
- 2 adetsoğan
- 1 çay kaşığıkimyon
- 1 çay bardağıkırmızı biber
- 2 çay kaşığıtuz (azaltıp arttırılabilir)
- 1 çay kaşığıkarabiber
İç harcı
Çarşaf Böreği Tarifi Nasıl Yapılır?
- Şeker ve mayayı sütün içerisinde çözdürün.
- Unu büyük bir kaseye alın ve ortasına bir havuz açın.
- Mayalı karışımı havuza dökün, kenarlardaki unlardan alarak havuzu karıştırarak yavaş yavaş kapatın.
- Tuzunu ekleyin ve suyu yavaş yavaş ekleyerek hamuru toparlayın.
- Tezgaha alıp birkaç dakika yoğurduktan sonra dört bezeye bölün, bezelerin üzerine örtüp yarım saat kadar mayalanmaya bırakın.
- Bu arada patatesleri minik küpler şeklinde kesin ve bir kaba alın. Soğanları yemeklik doğrayın, kıyma ve baharatları da ekledikten sonra harcı karıştırın.
- Fırını 200 derecede ısıtın.
- Mayalanan hamurları merdane yardımıyla yemek tabağı boyutunda açın ve her açtığınız hamurun altını üstünü iyice yağlayın.
- Açtığınız her hamuru teker teker alıp elinizle çeke çeke inceltin. Bu noktada iki kişi olmak işinizi çok kolaylaştıracaktır. Hamuru alttan tutup hafif hafif çekiştirmelisiniz. Yırtıklar oluşabilir, önemli değil.
- Yeterince incelip büyüdüğünde, temiz bir masa örtüsü veya çarşafın üzerine yayın ve yine yağlayın.
- İç harcı, açılmış hamurun üzerine gelişi güzel serpin
- Çarşafın karşılıklı iki kenarından kaldırarak, hamurun sarılmasını sağlayın.
- Karşılıklı iki rulo oluşacak. Aynı gül böreği sararmış gibi kendi etrafına dolayın ve yağlanmış tepsiye alın.
- Diğer hamurlara da aynı işlemi uygulayıp, tepsiye yerleştirirken bir öncekinin devamı şeklinde dolayın.
- Hepsi bittikten sonra çırpılmış yumurta ve erimiş tereyağı karıştırıp böreğin üzerine dökün.
- 200 derecede, altı pişip, üzeri kızarana kadar yaklaşık 40 dakika pişirin.
Çarşaf Böreği Tarifinin Servis Önerisi
Üzerine haşhaş tohumları veya susam serpebilirisiniz.
Yorumlar
Yorum Gönder