Profitrol Tarifi (Detaylı)

Pataşu olarak da bilinen, hamurları fırında puf gibi kabartıp içlerini dolduracak kremayı sabırsızlıkla beklerken, bir yandan bitter çikolatalı sosunu hazırlıyoruz. Kaşık kaşık yemek isteyeceğiniz profiterol tarifini; ince çekilmiş fındık, fıstık, ceviz içi ve muz gibi meyve dilimleriyle süsleyip daha da lezzetli hale getirebilirsiniz.
Kökeninin Fransız Mutfağı olduğu düşünülen profiterol, yapımı biraz zahmetli gibi görünse de sevdiklerinizi ve kendinizi ödüllendirmenin çok iyi bir yolu.

KAÇ KİŞİLİK

32 adet

HAZIRLAMA SÜRESİ

40 dakika

PİŞİRME SÜRESİ

35 dakika

Malzemeler

    Profiterol hamuru için:

  • 2 su bardağı
    su
  • 100 gram
    tereyağı
  • 1/4 çay kaşığı
    tuz
  • 1,5 su bardağı
    un
  • 4 adet
    yumurta

    Kreması için:

  • 2 su bardağı
    süt
  • 1 adet
    vanilya çubuğu
  • 2 adet
    yumurta sarısı
  • 6 yemek kaşığı
    toz şeker
  • 2 yemek kaşığı
    un
  • 2 yemek kaşığı
    buğday nişastası
  • 1 yemek kaşığı
    tereyağı

    Çikolata sosu için:

  • 220 gram
    bitter çikolata
  • 200 gram
    krema

Püf Noktası

Yumurtaların kesilmemesi için; hazırladığınız şu hamuru soğuduktan sonra yumurtaları tek tek ekleyin ve hızlıca karıştırın.Hazırladığınız profiterol hamurlarını tabanını yağlı kağıt ile kapladığınız fırın tepsisine kabarma payı bırakacak şekilde aralıklı olarak yerleştirin. Hamurların büyüklükleri piştikten sonra farklılık gösterebilir.Kremayı soğuttuktan sonra kullanabilirsiniz.

Nasıl Yapılır?

  1. Profiterol hamuru olarak da bilinen şu hamurunu hazırlamak için; suyu küçük bir tencereye alın. Tereyağı ve tuzu ekledikten sonra karıştırarak erimelerini sağlayın.
  2. Tereyağı tamamen eridiğinde elediğiniz unu kaşık kaşık eklemeye ve hamuru toparlanana kadar tahta bir kaşık yardımıyla karıştırmaya başlayın.
  3. Tereyağlı suyunu çeken ve katı bir hamur halini alan karışımı ocaktan alın, soğuması için oda ısısında bekletin.
  4. Soğuyan hamura yumurtaları bütün olarak, teker teker ekleyin ve bir mikser yardımıyla hızlıca karıştırın.
  5. Yumurtaların tamamı eklendiğinde hamur yumuşak ve krema torbasında sıkılabilir bir kıvamda olmalıdır.
  6. Hazırladığınız hamuru krema sıkma torbasına aldıktan sonra tabanını yağlı kağıt ile kapladığınız fırın tepsisine aralıklı olarak sıkın. Şekil verdiğiniz hamurlar ceviz büyüklüğünü geçmemelidir.
  7. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, kapağını açmadan yaklaşık 30 dakika kadar pişirin.
  8. Tatlının kremasını hazırlamak için; ortadan ikiye kestiğiniz çubuk vanilyanın içinde kalan çekirdekleri öz kısmını bir bıçağın ucu yardımıyla kazıyın.
  9. Krema yapımında kullanacağınız sütü sos tenceresine alın. Vanilya özünü ekledikten sonra 3-4 dakika kadar kaynatın.
  10. Ayrı bir kapta toz şeker ve yumurta sarılarını bir çırpıcı yardımıyla karıştırın. Kaynama noktasına gelen süt ile yumurta sarılı karışımı birbirine ılıştırdıktan sonra tencereye alın.
  11. Azar azar, elenmiş un ve nişasta eklediğiniz krema harcını topaklanmaması için karıştırarak muhallebi kıvamı alana kadar pişirin.
  12. Koyu bir kıvam alan kremayı ocaktan alın, tereyağı ilave ettikten sonra bir mikser yardımıyla çırparak son halini verin.
  13. Fırından çıkardığınız içi boş durumda olan şu hamurlarını, keskin bir bıçak yardımıyla ortadan ikiye kesin.
  14. Hazırladığınız kremayı temiz bir krema torbasına aldıktan sonra ortadan ikiye kestiğiniz profiterol hamurlarının iç kısmına doldurun. Hazır durumda olan profiterolleri, geniş bir servis tabağına alın.
  15. Çikolata sosu için; küçük parçalara ayırdığınız bitter çikolatayı, küçük bir sos tenceresinde krema ile tamamen eriyene kadar karıştırın.
  16. Ocaktan alıp 2 dakika kadar soğuttuktan sonra profiterol toplarının üzerine gezdirin. Arzu ettiğiniz gibi porsiyonladıktan sonra soğuk ya da ılık olarak sevdiklerinizle paylaşın.

Servis Önerisi!!

Fırından çıkan profiterol hamurlarının alt kısımlarına küçük bir delik açıp, iç kısımlarını tamamen doldurduktan sonra da servis edebilirsiniz.Profiterol servisinde arzuya göre beyaz çikolatalı sos da kullanabilirsiniz.

Yorumlar